Cum să pregătești aluat fraged pentru 5 preparate, fără drojdie sau praf de copt by Rețetele Mihaelei
Porții
1
Complexitate
Pregătire
Gătire
Temperatură
Calorii
-
Ingrediente
• 3 ouă |
• 300 g de untură la temperatura camerei |
• 300 g de smântână cu 25% grăsime |
• 2 lingurițe rase de sare |
• opțional, 2 linguri de zahăr (pentru coji de nuci și mini tarte) |
• făină cât cuprinde (~ 750 g) |
Descriere
Din acest aluat fraged cu untură, fără drojdie sau praf de copt, poți face cel puțin 5 rețete diferite. Este gata în 5 minute după ceas, ține la frigider o săptămână, la congelator luni de zile și te asigur că va fi una dintre cele mai utile rețete din bucătăria ta.
Mod de preparare
Pasul 1. Într-un castron încăpător adăugăm untura la temperatura camerei, smântâna, ouăle și sarea. Opțional, se pot adăuga și două linguri de zahăr.
Pasul 2. Amestecăm bine, apoi adăugam făină cât este nevoie pentru a obține un aluat moale și nelipicios.
Pasul 3. Frământăm aluatul timp de 2-3 minute, doar cât să omogenizăm ingredientele. Dacă nu îl folosești imediat sau daca nu il folositi pe tot, se poate păstra la frigider aproximativ o săptămână, sau în congelator, vidat cu FoodSaver, pentru luni de zile.
Ce putem face cu aluatul
1. Cornulețe. Împarte aluatul în patru și din fiecare bucată întinde o foaie pe care o decupezi rotund cu un platou mare sau un capac. Divide în 12 triunghiuri, adaugă umplutură pe latura mare și rulează triunghiurile. Coace cornulețele la 190° C, căldură sus și jos, fără ventilație pentru 25 - 30 de minute, în funcție de cuptor.
2. Sărățele. Din fiecare pătrime de aluat, întinde o foaie potrivit de groasă și formează dreptunghiuri lungi și înguste, pe care le ungi cu ou bătut. Presară cu chimen, mac sau susan. Pentru că aluatul nu este foarte sărat, trebuie sa presari pe deasupra și puțină sare. Se coc la 190° C, căldura sus și jos, fără ventilație, între 17 și 20 de minute, în funcție de cuptor.
3. Covrigei. Din foaia întinsă potrivit de gros se decupează covrigei cu decupatorul special. Se procedează apoi la fel ca la sărățele.
4. Fursecuri nuci. Se prelucrează aluatul în biluțe de câte 8 - 9 g și se coc pe aragaz în presa specială, neapărat cu focul mic. Se întoarce matrița de pe o parte pe alta și se verifică când cojile de nuci sunt rumene și frumoase. Când sunt gata, se scot din matriță și se reia procesul până când terminăm tot aluatul.
5. Coji de mini tarte. Se prelucrează aluatul în biluțe de aproximativ 17 g și se coc pe aragaz în matrița specială, de asemenea cu focul mic. Se întoarce matrița de pe o parte pe alta și se verifică când cojile sunt gata. Procedam la fel pentru tot aluatul.
Pasul 2. Amestecăm bine, apoi adăugam făină cât este nevoie pentru a obține un aluat moale și nelipicios.
Pasul 3. Frământăm aluatul timp de 2-3 minute, doar cât să omogenizăm ingredientele. Dacă nu îl folosești imediat sau daca nu il folositi pe tot, se poate păstra la frigider aproximativ o săptămână, sau în congelator, vidat cu FoodSaver, pentru luni de zile.
Ce putem face cu aluatul
1. Cornulețe. Împarte aluatul în patru și din fiecare bucată întinde o foaie pe care o decupezi rotund cu un platou mare sau un capac. Divide în 12 triunghiuri, adaugă umplutură pe latura mare și rulează triunghiurile. Coace cornulețele la 190° C, căldură sus și jos, fără ventilație pentru 25 - 30 de minute, în funcție de cuptor.
2. Sărățele. Din fiecare pătrime de aluat, întinde o foaie potrivit de groasă și formează dreptunghiuri lungi și înguste, pe care le ungi cu ou bătut. Presară cu chimen, mac sau susan. Pentru că aluatul nu este foarte sărat, trebuie sa presari pe deasupra și puțină sare. Se coc la 190° C, căldura sus și jos, fără ventilație, între 17 și 20 de minute, în funcție de cuptor.
3. Covrigei. Din foaia întinsă potrivit de gros se decupează covrigei cu decupatorul special. Se procedează apoi la fel ca la sărățele.
4. Fursecuri nuci. Se prelucrează aluatul în biluțe de câte 8 - 9 g și se coc pe aragaz în presa specială, neapărat cu focul mic. Se întoarce matrița de pe o parte pe alta și se verifică când cojile de nuci sunt rumene și frumoase. Când sunt gata, se scot din matriță și se reia procesul până când terminăm tot aluatul.
5. Coji de mini tarte. Se prelucrează aluatul în biluțe de aproximativ 17 g și se coc pe aragaz în matrița specială, de asemenea cu focul mic. Se întoarce matrița de pe o parte pe alta și se verifică când cojile sunt gata. Procedam la fel pentru tot aluatul.